Toimintaohjeita purjehtijakurssille

Muutamia tärkeitä huomioita purjehtijakurssille osallistuvalle tai sitä suunnittelevalle, joka ehkä mietit, sopiiko kurssi sinulle tai millaisia varusteita tarvitset.

Varustus

Kurssilla ollaan ulkona kokonaisia päiviä, useimmiten ilman mahdollisuutta päästä lämmittelemään tai kuivattalemaan. Tämän takia oikeanlainen pukeutuminen ja riittävä varavaatereservi on ehdottoman tärkeä. Jos harrastat ulkoilua kuten vaellusta, on vaatekaapissasi luultavimmin myös purjehtijakurssille sopiva varustus.

  • Veden- ja tuulenpitävä kuorikerros, jossa hupullinen takki
  • Hupun alle sopiva lämmin päähine
  • Villa- tai muu paksumpi paita
  • Välihousut
  • Villainen tai muuten lämmin alusasu
  • Vaaleapohjaiset kengät ja/tai vaaleapohjaiset kumisaappaat, joista ei jää vaikeasti puhdistettavia ”jarrutusjälkiä” veneen kanteen.
  • Napakat käsineet, jotka eivät pyöri käsissä ja joilla saat pitävän otteen köysissä. Ellei varsinaisiin purjehduskäsineisiin halua satsata, ovat istuvan kokoiset, nahkakämmeniset asentajanhanskat tarkoitukseen sopiva ja edullinen hankinta. Ei haittaa, vaikka niitä olisi useammat, jotta voi vaihtaa kuivemmat tilalle kun yhdet kastuvat.
  • Auringolta on syytä suojautua aurinkoisella säällä, jolloin vedenpinta ja veneen kansi heijastavat voimakkaasti auringon valoa. Aurinkolasit, -voiteet ja tarvittaessa lierihattu. Lippalakin vie tuuli, ellei se ole kiinni puserossa.

Pelastusliivit oppilaille löytyvät kurssiveneistä. Omatkin voi tuoda, jos ne ovat tarkastetut ja muuten asianmukaiset.

Terveys

Purjehduskoulutus merellä sisältää erityisesti ylävartalon fyysistä rasitusta. Myös veneen kannella on kyettävä liikkumaan veneen kallistuksesta ja aallokosta huolimatta. Mikäili tunnet, että sinulla saattaa olla osallistumistasi rajoittavia terveydellisiä tai fyysisiä haasteita, suosittelemme, että keskustelet lääkärisi kanssa kurssille osallistumisesta. Terveydentila on luonnollisesti yksityinen asia, mutta jos sinulla on sairaus, joka voi potentiaalisesti aiheuttaa yllättäviä tilanteita merellä, voit harkintasi mukaan kertoa siitä omalle kouluttajallesi.

Kurssille ei saa osallistua alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena. Epäselvissä tapauksissa kouluttaja voi harkintansa perusteella evätä osallistumisen opetukseen oppilaalta, joka päihtymyksensä vuoksi olisi häiriöksi tai saattaisi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille.

Aikataulu

Kurssiaikataulun löydät kurssin web-sivulta. Lähtökohtaisesti pysymme tuossa aikataulussa, mutta merellä tapahtuvan harjoittelun osalta aikataulua voidaan joutua sovittamaan siinä tapauksessa, että liian kova tuuli ei mahdollista mielekästä tai turvallista harjoittelua, tai jos ilmenee kalusto-ongelmia tai muita koulun toimintaan vaikuttavia, yllättäviä tekijöitä. Varaudu siis siihen, että käytännön harjoitusten aikataulu saattaa elää lyhyellä varoitusajalla ja purjehduksia voidaan joutua siirtämään, saman viikon muille päiville, tai tarvittaessa seuraavalle viikolle.

Ryhmät

Oppilaat jaetaan satunnaisesti n. 3 henkilön ryhmiin. Oppimisen tehostamiseksi kannustamme pariskuntia ja kaveriporukoita hajautumaan eri venekuntiin. Jos kuitenkin haluatte opiskella samassa ryhmässä, se luonnollisestikin järjestyy. Ilmoitathan, jos mahdollista, tästä etukäteen, jotta voimme huomioida toiveesi ryhmäjaossa.

Vakuutusturva

Oppilaanamme olet vakuutettu kurssin ajan tapaturmien varalle. Mikäli sinä itse, tai kurssille ilmoittamasi toinen henkilö, on alle 18-vuotias, ilmoitathan tästä meille etukäteen, jotta saamme vakuutusturvan kuntoon myös hänen osaltaan.