Röytän majan käyttöön liittyviä ohjeita
Tämän artikkelin tarkoitus on opastaa uusia ja muistuttaa vanhempia jäseniämme Röytän saarella sijaitsevan majamme käyttöön liittyvistä seikoista. Majan ovat edelliset veneilijäsukupolvet rakentaneet vaivojaan säästämättä, joten meidän nykyisten käyttäjien velvollisuus on vaalia tätä arvokasta perintöä. Majan kunnossapidosta ja käytöstä vastaa seuran majaisäntä.
Majaisännän roolista
Majaisännän tehtäviin kuuluu edustaa Oulun Merenkävijöitä Röytän asioita ajavassa seurojen yhteiselimessä, Iin Röytän toimijat ry:ssä, organisoida talkootyöt, tehdä esityksiä hallitukselle investoinneista ja korjauskohteista, laatia toimintakertomus ja tulevan kauden toimintasuunnitelma ja talousarvio, huolehtia majan avaimista ja vaikkapa runoilla tällaisia tarinoita. Varsinaisesta majan yllä- ja kunnossapidosta huolehtii vierailun yhteydessä kukin käyttäjä osaltaan ja suuremmat operaatiot hoidetaan talkoilla.
Röytän saaresta
Röytän saari sijaitsee neljän kilometrin etäisyydellä Iin Praavan kalasatamasta, jossa on myös veneiden laskupaikka, vesiposti ja parkkipaikka. Saarta hallinnoi metsähallitus, joka on antanut alueen veneilyseuroille käyttöoikeuden ja luvan rakentaa vapaa-ajan kiinteistönsä rajatulle alueelle. Saaren pohjoisosassa liikkuminen on kielletty lintujen pesimäaikaan ja parhaiten saaren luontoon ja ekologiaan tutustuu luontopolun varrella. Tässäkin paratiisissa on käärmeensä, glo-järvien ja kostean aluskasvillisuuden ansiosta varsinkin alkukesällä saaren pusikoissa majailee runsaasti sääskiä ja viime vuosina myös heinikon suojissa kyttääviä inhottavia puutiaisia. Saaren mielenkiintoiseen historiaan, satama-alueen kehityssuunnitelmiin ja suojasataman käyttöön voi tutustua, Iin Röytän toimijat ry:n kotisivuilla www.iinroytantoimijat.fi .
Röytän majasta
Maja on seuran täysi-ikäisten jäsenten sekä heidän venekuntiensa vapaassa käytössä. Hirsinen päärakennus on tarkoitettu ainoastaan päiväkäyttöön, mutta piha-alueella sijaitseva lautarakenteinen tupa, ”Kenkälä”, on käytettävissä myös yöpymiseen. Kenkälässä tarkenee talvellakin, sillä mökissä on oma tehokas kamiina lämmitystä varten ja se on varustettu jääkaapilla ja liedellä. Voit varata Kenkälän majaisännän kautta. Majan yhteydessä oleva Emännän huone on käytettävissä tilapäiseen majoitukseen, sovi tästäkin majaisännän kanssa. Yöpymisen jälkeen tuuleta patjat ja tekstiilit sekä siivoa tilat sellaiseen kuntoon, että seuraavakin yöpyjä saa majoittua mukavasti.
Tontilla sijaitsee lisäksi grillikatos ja kompostoiva puucee, jonka toimivuus edellyttää jätösten peittämistä huussiturpeella. Ja tietenkin valmiin tuotoksen (=multa) poistoa puuceen takakautta aika ajoin. Mikäli huussin kuivikeastia on tyhjentynyt, lisää löytyy huussiturvevarastona toimivasta vanhasta huussista.
Röytän majan avaimia saa täysi-ikäinen jäsen lunastaa kuittia vastaan majaisännältä / POOKIoskilta maksamalla OM:n tilille 40 euroa. Maksun voi kätevästi suorittaa seuratuotekauppaan.
Satamaan saapuminen ja lähtöhässäkkä
Satamassa on n. 180 venepaikkaa ja vilkkaina päivinä satama on tupaten täynnä veneitä. Laituripaikat on varustettu peräpoijuilla ja yhteen peräpoijuun joudutaan kiinnittämään useampia veneitä. Uutena kävijänä sinun tulisi tällaisina tapahtumapäivinä huomioida muutamia seikkoja:
- suunnittele satamaan tulo ja anna miehistön jäsenille selkeät tehtävät
- laita poijuhaka ja kiinnitysliina tai -köysi valmiiksi
- asenna riittävä määrä lepuuttajia veneen molemmille kyljille
- asenna joustimilla varustetut keulaköydet valmiiksi
- odota satamaan saapuessasi että joku ystävällinen veneilijä on ottamassa sinua vastaan
- isot purjeveneet kiinnitetään satama-altaan syvempään osaan (huomaa syvyysmerkinnät rannassa)
- sähkö voidaan kytkeä veneeseen vain silloin kun veneessä on maasähkökeskus, sähkön hinta on huomioitu OM:n jäsenmaksussa.
- poistuessasi satamasta pyydä naapuriveneiden miehistöä auttamaan manöövereissä
- suunnittele tulo ja lähtömanööverit huolellisesti ja anna miehistön jäsenille omat selkeät tehtävät
- kokeneillekin sattuu ajoittain töppäyksiä ja YouTubeen soveltuvia näytöksiä etenkin kovan tuulen vallitessa, joten pysy rauhallisena ja valmistaudu ennakolta eri tilanteisiin
Yleisiä ohjeita majan käyttöön
Ota huomioon kun tulet ensimmäisenä tyhjään, lukittuun majaan:
- Mökille tultaessa sähkölaitteet saadaan toimimaan keittiön oven suussa olevasta pääkytkimestä. Liesi on varustettu kellokytkimellä, johon täytyy ohjelmoida käyttöaika.
- Yleistyneiden eläinallergioiden vuoksi rakennusten sisälle ei saa tuoda kotieläimiä.
- Polttopuista kuivimmat ja siis ensin poltettavat ovat vajassa. Ulkona olevat puut ovat viimeksi kaadettuja, joten niiden kannattaa antaa kuivua eikä yrittää väkisin polttaa. Mikäli puita on tarvis pieniä vajassa on kirveitä ja sähkötoiminen moottorisaha suojavarusteineen. Tarkista että sahan säiliössä on teräketjuöljyä ja käytä suojavarusteita.
- Majan pihan nurmikko ja polun varren heinikko pysyy kunnossa vajassa olevien työnnettävän kelaleikkurin ja moottorikäyttöisen siimaleikkurin avulla. Mikäli nurmi kaipaa leikkaamista, tartu rohkeasti toimeen ja käytä vajasta löytyviä suojavarusteita.
- Saunan ja rakennusten lämmittämisessä tulee käyttää harkintaa, jotta ei halkaista kylmillään olleita tulisijoja tai kuumenneta saunaa seinärakenteiden syttymispisteeseen saakka. Tyhjennä tuhkaluukut ennen tulisijan sytyttämistä, käyttämällä tarjolla olevia sinkkiämpäreitä ja anna tuhkan jäähtyä kunnolla ennen astian tyhjennystä
- Saunavuorot sovitaan käyttäjien mukaan niin, että kaikki halukkaat ehtivät saunoa illan aikana. Yleinen käytäntö on ollut naisten vuoro 18-19:30, miesten 19:30-21 ja muut/mixed 21- . Huolehdithan, että myös seuraavalla vuorolla on kiuas löylykunnossa – eli lisää puita pesään saunomisen aikana ja pois lähtiessä. Hyvä tapa on viedä saunakutsu myös ulkopaikkakuntalaisille vierasveneille – näin voimme olettaa saavamme samaa kohtelua myös omilla retkillämme.
- Vesipumppu antaa vettä saunaan, keittiöön ja erilliseen vesiletkuun. Meressä oleva takaiskuventtiili voi tukkeutua tai se voi jäädä auki, jolloin syöttöletku tyhjenee ja pumpun saa toimimaan vain korjaamalla takaiskuventtiilin ongelman ja sen jälkeen kaatamalla pumppuun syöttövettä ennen käynnistystä. Pumppua ei saa käyttää tyhjänä. Seuraa vesijärjestelmän toimivuutta (vuodot, takaiskuventtiili meressä)
- Majalla on ensiapuvälineet ja avaimet Praavan vesipostiin ja Röytän laiturin päässä olevaan Iin Röytän toimijoiden huoltorakennukseen, josta löytyy mm. raivaussaha, jota voit suojavarusteiden kanssa käyttää ja raivata majan edustan ranta-alueelta vapaasti kaikki muut pensaat paitsi katajat ja tyrnit.
- Kannattaa huolehtia punkkisuojauksesta pusikoissa liikkuessa; vedä sukat lahkeiden päälle ja tarkista maastossa liikkumisen jälkeen taipeet, korvat ja muut pehmeät ihoalueet. Oleellista on saada punkki irti nopeasti ja oikeaoppisesti ensiapulaukun pihdeillä ohjetta noudattaen. Saarella kävijöillä on todettu muutamia borrelioositapauksia. Aivokuumetta vastaan voi ottaa rokotteen ja borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla.
Majalta poistuttaessa
Yleinen siisteys ja omien jälkien siivoaminen, ovien lukitseminen ja sähköjen katkaiseminen pääkytkimestä on vähimmäisvelvollisuus.
- Jätteet tulee viedä mukanaan mantereelle. Roska-Roope tarran lunastaneilla on tosin oikeus viedä roskia satamalaiturin päässä olevaan huoltorakennukseen, josta Iin Röytän toimijat (käytännössä saaren veneseurojen aktiivit) ne sitten vievät rantaan. Kannattaa siis miettiä kulkeeko ne roskat omassa veneessä rantaan tuossakin tapauksessa. Vie myös tyhjät pullot ja tölkit joko satamakentällä olevaan keräyspisteisiin (nuotiopaikoilla on sininen tynnyri, jossa tölkin kokoinen reikä kyljessä ja laiturin juuren huoltorakennuksessa keräysastioita) tai mukanasi mantereelle.
- Palauta käyttämäsi välineet alkuperäisille paikoilleen (työkalut, astiat, kanootti)
- Tyhjennä ruokatarvikkeet jääkaapista ja jätä ovi raolleen tuulettumisen tehostamiseksi
- Hyvä tapa edellyttää polttopuukorien täyttämistä seuraaville tulijoille.
- Majan käyttöasteen seuraamiseksi ja vanhan perinteen ja eräretkeilyohjeiden mukaan kirjoita veneesi ja vierailijoiden nimet, sekä tulo- ja lähtöpäivämäärät vieraskirjaan. Muiden kävijöiden iloksi voit kuvailla myös vierailun aikaisia kokemuksia ja tuntemuksia. Lapsille voidaan hankkia omia askarteluvälineitä, sillä vieraskirja on varattu vain aikuisten kirjallisille tuotoksille. Jos sinulla on kotona ylimääräisiä lasten askartelu- tai muita kirjoja, niille voisi olla majalla käyttöä.
- Jos huomaat jotain mitä pitäisi korjata tai mitä puuttuu, niin ilmoita siitä majan isännälle. Ja jos sinulla on ideoita majan toiminnan kehittämiseksi, tuo ne muidenkin tietoisuuteen.
Kannata majaa!
Saunaan on ostettavissa Holvikaupasta 40 euron kannatusmaksua vastaan nimikylttejä vaatekoukkujen yläpuolelle. Kysy lisää majan isännältä! Kylttiin kaiverretaan joko veneen tai omistajan nimi.
Talkootoiminta
Majan suuremmat ylläpitotoimet, kunnostustyöt ja isommat kausisiivoukset hoidetaan talkoilla, joihin jäsenten toivotaan osallistuvan jollain tavalla yhteisten tilojen viihtyvyyden takaamiseksi. Talkoissa on seuran järjestämä ruokatarjoilu ja suomalaiskansallinen saunominen, uiminen läheisessä Luotsilahdessa on vapaaehtoista. Veneettömille järjestetään tarvittaessa kuljetus. Talkoisiin on yleensä osallistunut 20-30 aktiivista henkilöä ja ne ovat erinomainen tapa tutustua puuhastelun merkeissä uusiin jäseniin. Työleirimeininkiä pyritään välttämään, jokainen tekee sen mihin pystyy ja haluaa. Parempaa kuntoliikuntaa kuin puusavotta saa hakea.
Kausi alkaa yleensä maaliskuun lopulla järjestettävillä talavitalakoilla, joiden ohjelmaan kuuluu tavallisesti polttopuiden siirto varastoon ja korjaustarpeiden inventointi. Pilkkiminen ja lumileikit höystävät fiilistä.
Kesäkuun alussa pidettävät kevättalkoot ovat vuoden tärkein kunnostustapahtuma jossa maja ja Kenkälä viritetään valmiiksi kesän käyttöä varten. Paikat kuurataan puhtaiksi, kompostikäymälä tyhjennetään, piha-alue haravoidaan, pusikot raivataan ja metsää harvennetaan. Silloin riittää hommaa kaikille ja etenkin puunkaatoammattilaisia tarvitaan jakamaan raskasta työtaakkaa.
Luotsilahden uimalaiturin myötä on tullut tarpeelliseksi järjestää syyskuun alussa vähän isommat syystalkootkin, jotta saadaan laituri talvehtimaan syys- ja talvimyrskyjen ulottumattomiin. Samassa yhteydessä voidaan tehdä myös pusikoiden raivausta ja polttopuuhuoltoa.
Kausi päättyy majan talvikuntoon saattamiseen, jolloin vesijärjestelmät tyhjennetään, sauna laitetaan talvikuntoon ja tuhkat tyhjennetään tulisijoista. Nämä talkoot on hoidettu pienemmällä fiilistelyporukalla.
Seuralla eli seuran jäsenillä on myös velvollisuus osallistua Röytän toimijat ry:n talkoisiin, jotka järjestetään yleensä kevättalkoiden aikoihin. Röytän toimijat ry on saarella majailevien seurojen kattojärjestö, jonka toiminta rahoitetaan laiturisähkön myynnillä ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n jätepisteen hoitokorvauksella. Aiemmin Röytän toimijoilla oli sopimus Metsähallituksen kanssa saaren huollosta, mutta viimeisessä kilpailutuksessa sopimus siirtyi karsittuna Kiviniemen meripelastusseuran hoitoon. Katso tarkemmin toiminnasta: www.iinroytantoimijat.fi