Veneen perushuolto-ohjeet

Kaikki veneet vaativat hoitoa ja huoltoa. Seuraavassa on lueteltu tärkeimmät, veneenomistajan usein itsensä tekemät huoltotoimenpiteet:

 Syyshuolto

  • takilan alasrikaus, veneen nosto
  • pohjan pesu ja huolto, mahdollisten kölivaurioiden korjaus, potkurin huolto -moottorin huolto, öljynvaihto, suodatinten tyhjennys tai vaihto, jäähdytysjärjestelmän suojaus, vesipumpun huolto, moottoritilan puhdistus. Dieselmoottoreiden polttoainesäiliö kannattaa yleensä pitää täytenä kondenssiveden estämiseksi, mutta on varmistauduttava, että polttoaine on talvilaatua. Kesälaatu parafinoituu helposti pakkasella.
  • sähköjärjestelmän (myös lamput) huolto ja suojaus, akkujen huolto ja talvisäilytys -makeavesijärjestelmän ja pumppujen, venttiilien ym.tyhjennys, vesi-wc:n puhdistus ja tyhjennys ja kaikkien pakkassuojaus tai irrotus ja vienti lämpimään säilytyspaikkaan talveksi.
  • lieden, lämmittimen, vinssien yms. huolto -takilan huolto ja talvisäilytys -veneen tyhjennys (homevaara), mahdollisen talvilämmityksen asennus -veneen kattaminen niin, että ilma kiertää eikä lumi kuormita katetta eikä venettä Talvella ulkona säilytettyä venettä on hyvä pitää silmällä mahdollisten vaurioiden torjumiseksi.

Keväthuolto

  • katteen purku ja säilytys, veneen pesu ja puhdistus -maalaukset ja lakkaukset, vahaaminen -pohjan kunnostus -Sinkkien tarkistus/puhdistus tai vaihto.
  • moottorin koekäyttö
  • takilan kunnostus
  • vesillelasku ja rikaus.
  • perushuolto

Veneet tulisi noin 10 vuoden väliajoin perushuoltaa, mikä olisi helpointa tehdä sisätiloissa, ts. saada vene hallisäilytykseen. Perushuollon ajankohtaa arvioitaessa on syytä ottaa huomioon erityisesti lujitemuoviveneissä pinnoituksen uusimistarve, tai mahdollinen lasikuituruton korjaaminen. Perushuollossa tulisi venettä purkaa mahdollisimman paljon, jolloin piilossa olleet kulumat ja vauriot paljastuvat, sekä tarvittaessa korvata kuluneet osat uusilla. Samalla myös kaikki tiivisteet tulevat vaihdetuiksi. Moottorin perushuollossa tulisi tarvittaessa käyttää ammattitaitoista asentajaa. Myös kaikki irrotettavat laitteet tulisi tarvittaessa viedä ammattitaitoiseen huoltoon. Näin pidennetään veneen käyttöikää sekä vähennetään odottamattomien vikojen todennäköisyyttä.