Hietasaaren veneilykeskus

Oulun Merenkävijöiden tukikohta sijaitsee Hietasaaren veneilykeskuksessa. Sataman venepaikat on pääsääntöisesti tarkoitettu Oulun Merenkävijöiden ja Oulun Purjehdusseuran jäsenille. Laituripaikoille on vedetty sähköt sekä makea vesi. Veneiden säilytykseen on käytössä sekä katettua että kattamatonta säilytystilaa. Veneiden laskua ja nostoa varten satamassa on vene- ja mastonosturit. Hietasaaren veneilykeskusta hallinnoi Oulun Purjehdusseuran ja Oulun Merenkävijöiden Telakkasäätiö (”Telakkasäätiö”).  Laituripaikkoja Hietasaaren veneilykeskuksessa on nyt (v.2014) 193. Aisapaikkoja näistä on 178 ja peräpoijupaikkoja 15. Telakkasäätiön halliin mahtuu veneitä koosta riippuen noin 50 kpl. Kenttätelakointipaikkoja veneilykeskuksessa on ”riittävästi”.

Paikka: 65.00,9 25.26,5. Karttasarja G tai kartta 57.
Lähestyminen: Oulun Vihreäsaaren satamaan, josta 2,5 m:n väylää kohti kaupunkia, Hietasaaren koilliskulmaan. Sataman altaassa syväys on 3,5 m. Satamassa on vierasvenepaikkoja.

Veneilykeskuksen tietoja ja historiaa

Telakkasäätiön omistuksessa ja hallinnassa oleva Hietasaaren veneilykeskuksen alue on vuokrattu Oulun kaupungilta. Vuokra-alueen pinta-ala on yhteensä 6,9 hehtaaria (69090 m2), josta maa-aluetta on 3,7 ha ja vesialuetta 3,2 ha.

Kiinteitä rakennuksia ja rakennelmia vuokra-alueella on seuraavasti:

  • Telakkamestarin asunto eli Pikkupooki (rakentamisvuosi 1975)
  • Venenosturi (1975).
  • Huoltorakennus (siirretty nykyiselle paikalleen v. 1991)
  • Juntusen halli (1987)
  • Johteenpooki (1992)
  • Merenkävijäin halli (1996)
  • Venehalli (2003)

Telakkasäätiön asiakaskunta koostuu lähes yksinomaan OPS:n ja OM:n jäsenistä. Laituripaikan luovutuksen ehtona on jäsenyys jommassakummassa seurassa. Poikkeuksen tekevät viranomaiset, meripelastusseurat ja muut vastaavat yhteisöt. Samat säännöt koskevat pääsääntöisesti myös telakointipaikkojen vuokrausta hallissa tai kentällä.

Telakkasäätiön hallinto

Telakkasäätiö on Oulun Purjehdusseuran (OPS) ja Oulun Merenkävijöiden (OM) vuonna 1962 perustama säätiömuotoinen yhteisö, jonka tarkoituksena on edistää purjehdus- ja moottoriveneilyharrastusta aikuisten ja erityisesti nuorison keskuudessa. Tätä tarkoitustaan Telakkasäätiö toteuttaa ylläpitämällä ja kehittämällä Hietasaaren veneilykeskusta.

Telakkasäätiön perustaneet OPS ja OM käyttävät säätiössä päätösvaltaa nimittämällä sen hallituksen jäsenet sekä puheenjohtajan. Säätiön hallitukseen kuuluu kahdeksan jäsentä sekä puheenjohtaja. Seurojen kommodorit ovat säätiön sääntöjen mukaan itseoikeutettuja hallituksen jäseniä.  Kumpikin seura nimeää hallitukseen neljä jäsentä sekä yhteisesti puheenjohtajan. Jäsenen toimikausi on kolme vuotta – puheenjohtajan vuosi. Pitkään käytäntönä on ollut, että puheenjohtajuus on ollut joko OPS:ään tai OM:ään kuuluvalla henkilöllä yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan.  Tämän jälkeen puheenjohtajuus on vaihtunut toiseen seuraan kuuluvalle henkilölle.

Johteenpooki

Johteenpooki-paviljonkirakennus on seurojen ja niiden jaostojen käytössä kokous- ja tapahtumatiloina. Johteenpookia vuokrataan merkittävässä määrin myös yksityistilaisuuksiin. Vuokraustoiminnan tulot (kulut vähennettynä) tilitetään pääosin OPS:lle ja OM:lle. Lisätiedot www.johteenpooki.fi